(Denne blog er skrevet til Fonden for Entreprenørskab)

Entreprenørskab og iværksætterånd er ved at blive mainstream i Danmark. Blandt nutidens helte finder vi ikke længere kun sports- og filmstjerner, men også iværksættere, der succesfuldt har startet og opbygget virksomheder til gavn for kunderne, deres ansatte, samfundet og for sig selv.

Sådan har det langt fra altid været. I min egen barndom og skolegang var målet at færdiggøre en uddannelse for at få et job. Enten i en virksomhed eller i den offentlige sektor. At drømme om eller overveje at starte sin egen virksomhed var stort set kun noget, som børn af selvstændige erhvervsdrivende eller håndværksmestre måske tænkte på.

I takt med at digital teknologi er blevet tilgængelig for alle, at verden er blevet mindre og samtidig mere global, og at vores internationale verdenssyn er blevet udvidet, så er forudsætningerne for at tænke nye større tanker og se nye muligheder blevet langt bedre.

Entreprenørskab kommer dog ikke kun af tilstedeværelsen af tekniske og faglige muligheder eller af globalisering. Den ændring som vores samfund har gennemgået på dette område igennem de seneste 15-20 år, er i høj grad drevet og påvirket af andre vigtige katalysatorer.

Nogle af disse katalysatorer har været idékonkurrencer, entreprenørskabsmesser, sponserede aktiviteter og uddannelsestiltag, hvor det er blevet muligt at lære, at prøve, at udvikle sig og at samarbejde med andre på helt andre vilkår, end man normalt gør i sit traditionelle uddannelsesforløb.

Iværksætteriets katalysatorer

Jeg var for snart 20 år siden involveret i starten af Venture Cup i Danmark, da McKinsey&Company etablerede denne konkurrence her i landet. Med min erfaring fra finans- og konsulentbranchen, min egen virksomhed og en nylig gennemført MBA, blev jeg mentor og coach for teams i konkurrencen. Det var fantastisk at bidrage til dygtige universitetsstuderendes drømme om at skabe levedygtige produkter og virksomheder.

Nogle få år senere stødte jeg så på Young Enterprise, og jeg har nu været så heldig at få lov at samarbejde med Fonden for Entreprenørskab i 12 år, og jeg deltager hvert år som dommer i Danmarksmesterskabet i Entreprenørskab for Ungdomsuddannelserne/Company Programme.

Det er et undervisningsforløb, hvor elever på ungdomsuddannelserne bliver taget gennem alle faser af livet som iværksætter. I løbet af skoleåret skal de bl.a. arbejde med forretningsmodeller, indgå aftaler med samarbejdspartnere fra det nære erhvervsliv og den finansielle sektor, lave markedsføring og aflægge regnskab. Ca. 4000 elever er årligt med i Company Programme.

Det er både fascinerende og udviklende at være sammen med unge mennesker, som formår at arbejde i et team om en idé, at få den hele vejen fra tegnebrættet til en flot forretningsplan med de første prototyper, et regnskab og meget ofte de første kunder om bord.

I dommerteamet er vi fulde af beundring og begejstring, og ofte kan man under DM se dommere under fire øjne spørge hinanden, om de selv ville have været i stand til at nå så langt, da de var 16-17 år gamle – svaret er som regel et klart nej!

Trends i Company Programme

I de forløbne år er det blevet tydeligt for mig, at der er nogle interessante trends i udviklingen af de forretningsplaner, som er blevet skabt i disse udviklings- og læringsforløb.

Eksemplerne – med mange deltagere i flere år – er naturligvis mange, men nogle af de typiske kan nævnes:

Forbedring af produktion og teknik eller optimering af områder, som deltagerne oplever i deres nærmiljø og i deres familie:

  • Børn af landmænd, der vil forbedre dyrevelfærden, styrke miljøindsatsen eller forædle produkterne.
  • Børn af selvstændige, der over middagsbordet derhjemme hører om faglige besværligheder, der kan afhjælpes – eller om helt nye kundegrupper, der kan sælges til.
  • Unge mennesker, der oplever egen eller families sygdom eller alderdom som igangsætter (forbedring af forhold for gamle eller demente, hjælpeforanstaltninger til handicappede, hygiejne, distribution af medicin etc.)
  • Praktiske dagligdags udfordringer som teenagere oplever, og som kan fjernes eller lettes ved hjælp af fysiske eller teknologiske tiltag (kø-løsninger, indkøbsordninger, festival tilbehør etc.)

Ud over inspirationen fra det nære miljø, så bliver der også skabt ideer med udgangspunkt i udviklingen i det omgivende samfund

  • Online handel: Især for 5-10 år siden, var der stadig mange fysiske indkøbsområder, som med fordel kunne digitaliseres. De unge deltagere var virkelig ’first-movers’.
  • Mode: Der er inspiration at hente fra smykke- og beklædningsbranchen, som betyder meget i Danmark og som også fylder godt i deltagernes daglige liv.
  • Mobil teknologi/app-udvikling. Kun fantasien sætter grænser. For 10 år siden var det iderigt bare at lave en app uanset løsningens øvrige indhold. I dag har langt de fleste tænkt flere forskellige teknologier ind i deres idé, som en nødvendig og naturlig del, et supplement eller som en vigtig differentieringsfaktor.
  • Videreudvikling, salg og markedsføring af det lokale samfunds særkende eller produkter. Dette er en stigende trend, som er vokset i de seneste år. Vores lokale ophav og miljø gør os unikke, der er mere fokus på nære værdier (special fødevarer, oplevelser, turisme etc.)

Entreprenørskab som disciplin og som ambition

Jeg synes, at det er vigtigt til stadighed at have fokus på entreprenørskab og lystbetonet virkelyst og at styrke en entreprenant tilgang til livet og til arbejdet.

Der er børn, der er entreprenante allerede i deres barndom. De slår græsset hos naboen for en skilling, går med aviser eller gør andre ting, som både er godt for deres egen lille lommepengeøkonomi, og også er godt for de mennesker, som de gør en tjeneste. Jeg synes, at de skal opmuntres til at fortsætte med at tage initiativ, for det er også godt, når de bliver ældre. De fleste succesfulde (voksne) entreprenører, der har skabt gode nye virksomheder, har haft denne tilgang allerede fra de var børn.

Vores samfund bliver rigere og udviklet til gavn for os alle og vores fælles velfærd, når nye ideer bliver skabt og afprøvet. Det kræver både opfindsomme individualister, stærke teams og et omgivende samfund, som giver plads og frie rammer.

Langt fra alle de unge mennesker, som jeg har haft fornøjelsen af at møde i Company Programme bliver ’selvstændige erhvervsdrivende’ i ordet traditionelle forstand. Men mange af dem bevarer og udvikler deres evner for entreprenørskab på baggrund af deres deltagelse, og det er maget gavnligt for dem og for samfundet.

Lad os derfor støtte entreprenørerne, der er med til at sikre vores fremtidige velfærd, og lad os også støtte dem, der er katalysatorer for den positive udvikling, som vi har oplevet i de seneste år, og som vil skaffe os endnu flere iværksættere i fremtiden.