Langt flere unge skal vælge en naturvidenskabelig uddannelse.

Det ønsker både Regeringen og erhvervslivet, og det giver rigtig god mening. En masse teknologiske muligheder og et kraftigt fokus på innovation skaber behov for nye generationer af teknisk stærke kandidater, der kan være med til at sikre vores velstand i fremtiden.

Fokus er på det, der i daglig tale bliver kaldt STEM, dvs. en forkortelse af de fire engelske ord: Science, Technology, Engineering & Mathematics. STEM kommer vi derfor til at høre meget til i fremtiden.

De naturvidenskabelige fag er vigtige. Det er der ingen tvivl om. Uden dem ingen teknologi, ingen teknisk innovation, ingen computere, ingen iPhones, ingen deletjenester, ingen … OK, jeg tror, du ved, hvad jeg mener!

For digitaliseringen og ny teknologi er jo lige her og nu. Vores alles helt almindelige hverdag er under kraftig forandring, og vi bliver mere og mere digitale…

Min daglige anvendelse af sociale medier sørger for, at jeg kan holde styr på mit netværk – både det faglige, det sociale og det familiære – og de sørger for, at jeg bliver præsenteret for de emner, der interesserer mig via mine egne personificerede nyhedsfeeds.

Når jeg skal til kundemøde i byen, kan jeg bare tage en bycykel (med GPS), som jeg aktiverer med mit rejsekort, og så er jeg ude hos kunden i løbet af få minutter. Hvis jeg da ikke holder mødet via Skype. Selvom cyklen naturligvis er en el-cykel, så giver turen frisk luft og lidt motion, som kalorietælleren på mit Apple Watch giver mig en opdatering på. Både totalt og i forhold til det bevægelsesmål, som jeg for min personlige sundheds skyld har sat for mig selv.

Når jeg laver mad derhjemme, kan jeg først se en stjernekok lave retten på YouTube, inden jeg selv går i gang, så jeg (næsten) har styr på den helt rette teknik. Vinen til maden checker jeg naturligvis lige på Vivino.

Min bil advarer mig i god tid, hvis jeg er ved at køre ind i en af pillerne nede i parkeringskælderen (min næste bil skal altså bare parkere selv!), og når den skal til service eller have vinterdæk på, så siger den naturligvis selv til i god tid inden. Det gør den både på bilens eget dashboard og for en god ordens skyld også i den app, som jeg har på mobilen.

Når jeg sidder og skriver denne blog, har jeg med et klik på musen nærmest ubegrænset adgang til andres viden og holdninger til lige præcis det, jeg skriver om.

Jeg kunne blive ved med disse eksempler, der for alvor fortæller om et helt andet liv med ny teknologi, end det liv jeg havde for bare få år siden. Uanset hvad du laver, eller hvordan du arbejder, så kan du sikkert beskrive noget tilsvarende.

Ny teknologi og nye muligheder kommer til os i eksponentiel fart. Er man som jeg glad for gadgets og ny teknologi, så kan man godt føle, at alle dele af det daglige liv er under kraftig forandring.

Jeg synes, at det interessante spørgsmål, man kan stille sig selv i denne sammenhæng er:

Når ALT er muligt teknologisk, skal vi så bare tage ALT til os fuldstændig ufiltreret?

Altså: Skal vi gøre det, fordi vi kan? Måske er det helt OK og helt ufarligt?

Måske; – men hvis vi ikke kun optimerer på vores dagligdag, men helt omkalfatrer den med kunstig intelligens og ændrer vores arbejde, fordi vores samarbejdspartnere er maskiner og robotter, så er spørgsmålet ikke kun interessant, så er det i højeste grad både relevant og aktuelt, og måske endda eksistentielt. For hvem skal stille spørgsmålene, og hvem skal forsøge at svare på dem, hvis de, der udvikler de løsninger, vi bruger, ikke tænker humant – men blot teknisk.

Hvis STEM repræsenterer Science, Technology, Engineering og Mathematics, så repræsenterer det ekstra ’A’ i STEAM alt det samme – plus ’Arts’. Altså det vores engelske venner betegner som: humanities, language, art, dance, drama, music, design med videre.

Dette vigtige ’A’ skal være med til at sikre, at vi også benytter tiden og ressourcerne på at overveje, drøfte og arbejde med de menneskelige, filosofiske og samfundsmæssige konsekvenser af de uendelige udviklingsmæssige muligheder.

Jeg tænker ikke på at forhale eller bremse udviklingen (det kan man jo ikke), eller på at sidde i rundkreds, mens vi vurderer konsekvensen af download af den næste fantastisk app. Nej, jeg tænker på det som også optog store videnskabsmænd i tidligere tider.

STEAM er i den sammenhæng slet ikke nyt.

Allerede Leonardo Da Vinci kendte værdien og vigtigheden af at kombinere videnskab med kunst for at lave nye opdagelser og landvindinger for menneskeheden.

Mange andre af fortidens store tænkere kombinerede forståelsen for teknologi med det, vi i dag opfatter som humanistiske eller filosofiske tanker.

En human tilgang sikrer en bedre og mere kreativ problemløsning og bidrager til en bedre forståelse for de mennesker, der skal bruge den nye teknologi, en ’hvad så hvis..’ tilgang, der bliver afgørende i et samfund, der i den nære fremtid udfordrer samhørighed, sociale netværk, sammenhængskraft og kulturclash. Et samfund hvor ikke kun håndens arbejde, men også åndens arbejde kan overtages og forbedres af teknologi. Et samfund hvor de varme hænder og de menneskelige egenskaber bliver vigtige at huske på og udvikle.

Vi skal altså have ’Arts’ med i ligningen, om jeg så må sige. Vi skal opfordre til kritisk tanke og refleksion, når vi teknologibegejstrede kaster os over alle de nye og smarte løsninger.

Det er derfor, der skal STEAM i STEM!